Creatief docent


Wat wilde ik als kind graag ‘mooi’ tekenen….. Maar mijn harkpoppetjes leken in de verste verte niet op de prachtige barbie-achtige meisjes die mijn buurmeisje kon tekenen. Ik besloot: talent voor tekenen had ik niet en dus kon ik niet tekenen punt. In 1991 werd ik aangenomen op de kunstacademie in Utrecht, ik ging kunstenaar worden: kon ik dan toch tekenen? Ook daar werd mij gezegd: veel creatief talent, maar tekenen dat zal je wel nooit leren. Dat idee bleef ik houden tot mijn eindexamen begeleider vele jaren later op de opleiding voor docent beeldende vorming vlak voor mijn eindexamenexpositie me vroeg of ik vond dat ik kon tekenen. Ik keek hem verbaasd aan. Ok, in mijn eindexamen werk zaten, ook volgens anderen, intrigerende tekeningen, maar of ik daardoor kon zeggen dat ik kon tekenen… Mijn begeleider zei: Natuurlijk kun je tekenen! Je kunt functioneel tekenen: Met jouw tekeningen vertel je jouw verhaal en dat komt binnen. Het hoeft niet perfect, de eigenheid van een creatief werk is belangrijker dan een ‘mooi plaatje’. Ik ben het volledig met hem eens. Toch vind ik een ‘mooi plaatje’ ook fijn. In mijn eigen creatieve werken combineer ik beiden: een mooi plaatje met mijn eigenheid! Als docent in hart en nieren vind ik niets leuker dan tijdens creatieve lessen cursisten te mogen begeleiden bij het ontdekken van hun eigenheid in hun werk. Die eigenheid is met tekenen en schilderen duidelijker zichtbaar dan bijvoorbeeld met macramé of borduren. Maar ook bij deze technieken kun je je eigen stijl (verder) ontwikkelen, zelfs als je een patroon volgt. Ik kijk nu al uit naar de creaties die gemaakt gaan worden tijdens de creatieve vakantieweken op La Forêt Souriante!”
Anita van Overmeeren

Ervaring als docent
In 2007 ben ik afgestudeerd als docent beeldende vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Sindsdien heb ik les gegeven als docent beeldende vorming op Middelbare Scholen en als docent Beeld aan de HBO opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. In mijn atelier in Niehove heb ik als kunstenaar gewerkt en in datzelfde atelier heb ik ook workshops tekenen en schilderen gegeven.
Uitgangspunten bij al mijn lessen zijn:
– Vrijwel iedereen vindt iets creëren leuk en interessant. –
– Kijk en luister naar wat iemand nodig heeft om verder te komen in zijn of haar creatieve proces. –
– Maak gebruik van niet alleen mijn kennis, maar ook van de kennis van de deelnemers aan een les of een cursus: Ik weet veel, maar er zit ook veel kennis bij de cursisten, samen weten we meer. –

Door ons avontuur in Frankrijk moest ik het lesgeven een aantal jaren missen. Mijn creativiteit kan ik kwijt in de inrichting van de gîtes en het vormgeven van onze tuin en ons bos. En nu kan ik ook weer tijdens de creatieve vakantieweken mijn geliefde vak uitoefenen: lesgeven!